De duur van relatietherapie varieert sterk afhankelijk van de specifieke situatie van het stel, de aard van de problemen die ze willen oplossen en hun inzet voor het proces. Gemiddeld duren de meeste relatietherapieën tussen de 8 en 20 sessies, maar het kan korter of langer zijn, afhankelijk van de behoeften van de partners.
1. Korte termijn therapie
Sommige stellen zoeken relatietherapie voor kortdurende, specifieke problemen, zoals communicatieproblemen of een enkel conflict. In dit geval kan therapie na 5 tot 10 sessies al aanzienlijk verbetering brengen. Kortdurende therapieën zijn vaak gefocust op het aanleren van specifieke vaardigheden, zoals conflictoplossing of het verbeteren van de communicatie.
2. Langere termijn therapie
Voor stellen die diepere emotionele of relationele problemen ervaren, zoals ontrouw of langdurige afstandelijkheid, kan relatietherapie langer duren. In dit geval kan het proces 6 maanden tot een jaar duren om volledige vooruitgang te boeken. Langere therapietrajecten kunnen ook nuttig zijn wanneer stellen werken aan het herstellen van vertrouwen of het verwerken van traumatische gebeurtenissen.
3. Frequentie van sessies
De frequentie van de sessies kan ook variëren. In het begin kan het nuttig zijn om wekelijks te praten, maar naarmate de therapie vordert, kunnen de sessies minder frequent worden, bijvoorbeeld om de twee weken of maandelijks. De therapeut zal samen met jullie een behandelplan opstellen dat past bij jullie situatie.
De duur van relatietherapie hangt dus sterk af van de specifieke behoeften van het stel en hun bereidheid om te werken aan veranderingen. Het belangrijkste is dat beide partners gemotiveerd blijven en bereid zijn om de tijd en energie in de therapie te steken om de relatie te verbeteren.
Benieuwd hoe lang jouw relatietherapie kan duren? Zoek een relatietherapeut bij jou in de buurt en bespreek je doelen en verwachtingen.